Geschiedenis
Introductie
Kenjutsu
Bojutsu
Naginatajutsu
Ryoto
Kodachijutsu
Sojutsu
Shurikenjutsu
Kaminaridojo
Links/Media
Start
Iaijutsu
Mythologie
Tsunamidojo
Geschiedenis
Vanuit de Japanse mythologie zijn de plaatsen Katori en Kashima verbonden met de Japanse krijgskunsten. In deze plaatsen zijn twee Shinto schrijnen opgericht ter ere van twee krijgsgoden. Door de eeuwen heen hebben beroemde zwaardvechters bij deze Shinto heiligdommen gebeden om inzicht te verkrijgen in de krijgskunst.
Een van deze zwaardvechters was Iizasa Iga no Kami Ienaoko (1387 - 1489), een samurai in dienst bij de daymio van Chiba en geroemd vanwege zijn uitzonderlijke moed en bedrevenheid met wapens. Na de nederlaag van zijn daymio vertrok Ienaoko op 64 jarige leeftijd naar de Katori schrijn. Zonder meester en familie hoopte hij hier door gebed, meditatie en harde training tot "verlichting" te komen.
Gedurende duizend dagen onderwierp hij zichzelf aan een strenge fysieke en mentale training. Kort na deze periode verscheen volgens de overlevering in zijn droom de krijgsgod Futsunushi-no-mikoto. Deze gaf hem een rol, de "Mokuroku Heiho Shinsho", met de mededeling dat hij de leermeester van alle zwaardmeesters zou worden. Toen Ieano wakker werd hield hij de rol tegen zich aangeklemd. De rol bevatte martiale technieken en strategische verhandelingen die door de goden geschreven waren.
Na deze ervaring veranderde Ienaoko zijn naam in Choisai en stichtte hij de schermschool "Tenshinsho-den Katori Shinto Ryu"(1).
Tot op de dag van vandaag zijn nog geschriften van Choisai beschikbaar, waaruit blijkt hoe gedetailleerd hij de gegeven technieken heeft bestudeerd. De zwaardtechnieken die Choisai heeft achtergelaten worden nog steeds in ere gehouden en worden als bakermat van alle Japanse martiale kunsten beschouwd.
(1) Tenshinsho-den: "door de god(en) geschonken"; als eerbewijs aan Futsunushi-no-mikoto. Shinto: "het zuivere zwaard"; om  de puurheid van het zwaard te benadrukken.