mart 4.wmv
Geschiedenis
Introductie
Kenjutsu
Bojutsu
Naginatajutsu
Ryoto
Kodachijutsu
Sojutsu
Shurikenjutsu
Kaminaridojo
Links/Media
Start
Iaijutsu
Mythologie
Tsunamidojo
So jutsu
Bij So jutsu wordt het langste wapen van de Tenshinsho-den Katori Shinto Ryu behandeld.
Anders dan bij ken, bo en naginata waarbij de naam het wapen aangeeft, spreken wij hier niet van een So als een speer wordt bedoeld
In vroeger dagen was de speer het wapen van de laagste samurai klasse (ashigari) die in de voorhoede liepen. In de dagen van het Tokugawa shogunaat (1603 - 1868) werd de Yari populairder bij de hogere klasse.
De speer is het wapen dat een belangrijke rol speelt in de mythologie van Japan.
Nadat de goden de god Izanagi en zijn vrouw Izanami hadden opgedragen om de wereld te scheppen overlegden zij, staande op de regenboog, en vroegen elkaar: '' Zou zich hier beneden land bevinden?''
Met de Ame no tamaboko (de hemelse met juwelen bezette speer) naar beneden stotend, raakten zij de oceaan en toen zij de speer terugtrokken begon het water dat er afdroop te stollen en vormde zo het eerste eiland van de Japanse archipel.
So jutsu van de Tenshinsho-den Katori Shinto Ryu bestaat uit 6 kata  en behandelen alle bewegingen die met de speer gemaakt kunnen worden. De belangrijkste bewegingen met de Yari zijn "schroefvormige"' stoten naar de tegenstander die gewapend is met een ken.
Net als bij alle technieken van de Tenshinsho-den Katori Shinto Ryu wordt hier geleerd hoe de afstand te behouden tegenover de tegenstander.
Anya no Yari
mart 5.wmv
Denko no Yari